Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve bazen de şişme şeklinde kendisini gösteren alerjik nezle, tedavi edilmediğinde ve tedavide kullanılan ilaçların reçetesiz kullanımı nedeniyle oluşan yan etkisi trafik kazalarına zemin hazırlıyor.
Alerjik rinitin kontrol altına alınmasının yanında doğru ilaç tedavisinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Akçay; tedavide kullanılan antihistaminik adı verilen ilaçların, sersemliğe neden olduğunu, araba sürmenin, yola odaklanmak gibi bireyin dikkatini toplaması gereken durumlarda, trafik kazalarına yol açan çeşitli problemler yarattığını söyledi.
Trafik kazalarında alerjisi olan hastaların bilhassa ilaç alerjisi olanları bekleyen tehlike ise trafik kazası sonucunda bilinci kapanan hastaya müdahale esnasında alerjisi olduğu bir ilacın verilmesidir.
Önceden antihistaminik bir ilaç alınabilir fakat bu ilaçlar belirtilerin oluşmasını önleme noktasında yetersiz kalacaktır.
Bir antihistaminik kullanılacaksa bile bunun sersemliğe neden olmayan yeni nesil bir antihistaminik olmasına özen gösterilmelidir.
Aşı tedavisi gibi daha etkili ve kesin tedavi yöntemi uygun bireylerde uygulanmalıdır.
Taşıtın havalandırma sistemi, dışarıda bulunan polen dolu havayı hastanın en hassas olduğu gözlerine ve burnuna doğru püskürtür, bu sebeple kapatılmalıdır.
En iyi seçenek arabanın bir polen filtresine sahip olmasıdır. Bu filtreler mikro partiküllerin arabanın içine nüfuz etmesini önlemektedir.